Hulp nodig? Wij staan voor u klaar +31 85 - 001 40 50 of Whatsapp ons

  • Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Alle maten één Megadeal prijs*
  • Gratis retourneren*
  • 150 dagen proefslapen*
Swipe to the left

Waterbed vullen en afstellen

Waterbed vullen en afstellen
By Jaap Huisman 2 years ago 3220 keer bekeken No comments

Om optimaal gebruik te maken van uw waterbed, is het erg belangrijk om het op de juiste manier te vullen en af te stellen. Een niet goed gevuld waterbed kan namelijk zorgen voor een minder fijne ervaring tijdens het slapen. Daarnaast kan een verkeerde slaaphouding ook komen door een niet goed afgesteld bed. Dit kan verschillende lichamelijke klachten, bijvoorbeeld rugpijn tot gevolg hebben. In deze blog leggen we uit hoe u uw waterbed kunt vullen, afstellen en hoe u kunt zien dat uw waterbed bijgevuld of leeggepompt moet worden. Na het lezen van deze blog kunt u heerlijk genieten van een fantastische slaapervaring in uw waterbed!

Hoeveel water moet er in een waterbed?

Er bestaat geen vaste hoeveelheid water voor waterbedden, het volume verschilt namelijk per waterbed. Er zijn een paar factoren die invloed hebben op de hoeveelheid. Bijvoorbeeld de afmeting van het waterbed en het soort waterbed. Er zijn namelijk twee verschillende soorten waterbedden; een softside waterbed en een hardside waterbed. Een softside waterbed heeft schuine randen en een hardside waterbed rechte. Daardoor past er in een hardside waterbed ook meer water. Ook uw eigen gewicht en die van uw eventuele partner hebben grote invloed. Daarom is het erg belangrijk om water bij te vullen of te verwijderen indien u of uw partner in gewicht is toe- of afgenomen. Daarnaast is uw persoonlijke keuze ook erg belangrijk. Ieder persoon heeft immers een andere voorkeur. Onderstaand vindt u hoeveel liter water er gemiddeld in een waterbed moet:

Buitenmaat waterbed Inhoud Circa
90x200 cm 230 liter
100x200 cm 290 liter
120x200 cm 370 liter
140x200 cm 420 liter
160x200 cm 490 liter
180x200 cm 560 liter
200x220 cm 690 liter

Wat te doen bij te weinig water in uw waterbed?

Het is erg belangrijk om uw waterbed voldoende te vullen. Een teken dat u het waterbed moet bijvullen is als u merkt dat uw rug in een bocht ligt. Ook als u merkt dat uw hoofd hoger ligt, moet er meer water bij. Uw rug en nek moeten namelijk in een rechte lijn liggen, zo vermijdt u klachten.

Als u merkt dat er te weinig water in het waterbed zit, moet u het bijvullen. Dit moet zeer precies en in kleine stapjes gebeuren. Beetje bij beetje komt u dan tot de ideale hoeveelheid water. Door het op deze manier bij te vullen, voorkomt u dat het waterbed te veel gevuld wordt. Het waterbed moet gevuld worden tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Zo zorgt u ervoor dat het watermatras niet boven de rand uitkomt wanneer u gaat liggen op het waterbed. Als u niet in het waterbed ligt, moet het dus lijken alsof er te weinig water in zit. Zodra u gaat liggen en er gewicht op de zak komt, wordt het watermatras vanzelf strakgetrokken.

Hoe kunt u checken of het waterbed genoeg gevuld is?

Door op het waterbed te gaan liggen en/of zitten kunt u testen of het waterbed op de juiste manier is afgesteld. Het is namelijk belangrijk dat als u ligt, de bodem van het waterbed niet voelbaar is. Voelt u toch dat dit gebeurt wanneer u gaat liggen? Dan moet het waterbed weer bijgevuld worden. Als u gaat zitten maakt het niet uit als u de bodem voelt. Uw lichaamsgewicht is dan namelijk niet verdeeld in tegenstelling tot wanneer u gaat liggen. Hierdoor zakt u dieper in het watermatras en raakt u waarschijnlijk de bodem. Merkt u toch dat het watermatras langzamerhand leegloopt? Dan kan het zijn dat er een lek in het waterbed aanwezig is. Lees in deze blog hoe u uw waterbed kunt repareren indien er een waterbed lek aanwezig is.

Wat te doen bij te veel water?

Naast dat het kan zijn dat een waterbed bijgevuld moet worden, kan het ook voorkomen dat uw waterbed teveel water bevat. Ook dit kan net zoals een te leeg waterbed voor problemen zorgen. Uw hoofd ligt dan vaak lager dan uw rug en heupen waardoor uw rug in een bocht komt te liggen, dit is geen goede houding en kan gevolgen als rug- en nekpijn veroorzaken. Als u ziet dat het watermatras bol staat, is er teveel water in het watermatras aanwezig. Dit moet natuurlijk aangepast worden zodat u in een goede houding kan slapen. U kan dit doen door een bepaalde hoeveelheid water weg te pompen. Dit kunt u bijvoorbeeld met een waterbedpomp doen. Door met de waterbed pomp een klein beetje water weg te zuigen, kunt u zorgen voor een goed afgesteld waterbed.

Heerlijk slapen op uw perfect afgestelde waterbed

Het is dus even puzzelen om uiteindelijk een goed afgesteld waterbed te hebben. Kleine aanpassingen kunnen namelijk al er grote invloed hebben. Gelukkig kunt u na het lezen van deze blog heerlijk slapen op een perfect afgesteld waterbed!