Hulp nodig? Wij staan voor u klaar +31 85 - 001 40 50 of Whatsapp ons

  • Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Alle maten één Megadeal prijs*
  • Gratis retourneren*
  • 150 dagen proefslapen*
Swipe to the left

Waterbed repareren; u doet het met behulp van deze blog!

Waterbed repareren; u doet het met behulp van deze blog!
By Jaap Huisman 3 years ago 5709 keer bekeken No comments

Stap 1: zet de waterbed verwarming uit
Stap 2: bekijk of u nog een waterbed reparatieset hebt of koop er één
Stap 3: haal al het beddengoed van het waterbed af
Stap 4: maak het waterbed droog
Stap 5: zoek het lek in het waterbed
Stap 6: ga de waterbed lekkage zelf repareren met behulp van het waterbed reparatieset
Stap 7: controleer goed of er maar één lek in het watermatras zit

Help, mijn waterbed is lek! Dit is vaak de eerste gedachte bij mensen waarbij het waterbed lek is. Maar geen paniek, het water van een waterbed blijft in het waterbed. Dit komt door de opvangbak in combinatie met de veiligheidsvoering. Er zal dus geen enorme lekkage ontstaan in uw woning. Vergeet daarom nooit om ervoor te zorgen dat de veiligheidsvoering van het watermatras correct op zijn plaats zit. Omdat de veiligheidsvoering uw kamer zal beschermen in het geval van lekkage. De volgende vraag is dan vaak, hoe kan ik deze waterbed lek repareren? In deze blog legt Megadeal Waterbedden uit hoe u een waterbed lek kan vinden, hoe u deze waterbed lekkage zelf kan repareren en wat u moet doen wanneer u het waterbed lek niet zelf kan repareren.

Waardoor ontstaat een waterbed lek?

Een waterbed kan onder andere lek gaan door scherpe voorwerpen zoals een sleutel, een nagelschaar, een vijl of de nagels van een kat. Maar wist u dat een waterbed ook kan gaan lekken door vuil? Vuil zoals huidschilfers, stof en zoutkirstallen (ontstaan door zweten) kunnen terecht komen op het vinyl. Dit kan vervolgens gaan schuren tussen de bedrand en het watermatras bijvoorbeeld, waardoor er een klein gaatje in het waterbed ontstaat.

Stap 1: zet de waterbed verwarming uit

De eerste en een hele belangrijke stap is om de waterbed verwarming uit te zetten. Op deze manier zorgt u dat er geen stroom meer op het waterbed staat. Daarnaast wordt onnodige verspilling van stroom voorkomen.

Stap 2: bekijk of u nog een waterbed reparatieset hebt of koop er één

Wil u het waterbed lek zelf repareren? Dan heeft u een waterbed reparatieset nodig. Bij aanschaf van een compleet waterbed krijgt u bij Megadeal Waterbedden altijd een waterbed reparatieset meegeleverd. Bent u deze kwijt, of heeft u ergens anders besteld waar deze waterbed reparatieset niet wordt meegeleverd? Bestel er dan snel één op Megadeal. Bestelt u op werkdagen voor 20:00 uur, dan heeft u hem de volgende dag al in huis!

Stap 3: haal al het beddengoed van het waterbed af

De derde stap is om al het beddengoed van het waterbed te gaan verwijderen. Heeft u de molton, hoeslakens, dekbed en kussens van het waterbed afgehaald? Ga dan verder naar stap drie!

Stap 4: maak het waterbed droog

Pak een stapel met handdoeken en ga vervolgens het waterbed droog maken. Zorg ervoor dat al het water tussen de veiligheidsvoering en het matras weg is. Zodoende kunt u het waterbed lek makkelijker vinden.

Stap 5: lek zoeken in het waterbed

Wanneer een waterbed lekt, zullen sommige mensen onmiddellijk proberen om al het water gecontroleerd uit het bed te laten lopen. Maar dat is veel werk en eigenlijk bijna nooit nodig. Net als bij het plakken van een fietsband moet u als eerst proberen te vinden waar het waterbed lek zich bevindt. Als u het lek gevonden hebt, leg dan een stevig kussen onder de voering om het matras op te tillen. Daarna kan de waterbed reparatie beginnen!

Stap 6: ga de waterbed lekkage zelf repareren met behulp van het waterbed reparatieset

Zo, u heeft het waterbed goed droog gemaakt en het waterbed lek is gevonden. Het repareren van het waterbed kan nu beginnen. Droog eerst het waterbed lek grondig af en pak het waterbed reparatiesetje. Knip een stuk vinyl dat minstens één centimeter groter is dan het lek. Knip het uit zonder scherpe hoeken of punten, die kunnen namelijk weer een nieuw lek veroorzaken. Gebruik de speciale lijm op beide oppervlakken om het stuk vinyl op zijn plaats te leggen en daar te houden. Zorg dat het stuk vinyl zonder luchtbelletjes op het oppervlak van het matras komt te liggen en laat de lijm drogen onder lichte druk. De lijm droogt snel en zodra de lijm droog is, kunt u het watermatras weer gebruiken.

Stap 7: controleer goed of er maar één lek in het watermatras zit

Is het waterbed gerepareerd? Controleer dan altijd voor de zekerheid of er niet nog een ander lek zit in het waterbed. Het kan namelijk erg vervelend zijn, wanneer u de volgende dag alle voorgaande stappen weer moet herhalen.

Wanneer kunt u een waterbed lek niet zelf repareren?

Als u een lek gevonden hebt op een lasnaad van het matras, of bij een waterbed dat ouder is dan de tien jaar gemiddelde levensduur van een waterbed, kan het verstandiger zijn een nieuwe matras te overwegen. Vergeet niet dat met de grotere uitgave voor een nieuw waterbed er ook weer een nieuwe garantie afgegeven wordt. De materialen zullen moderner, sterker en beter zijn, dus de kans op lekkage in het waterbed is kleiner.

Een waterbed reparatie voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wil u de kans op een waterbed lek verkleinen? Dit kunt u doen door het waterbed goed te onderhouden. Met name het regelmatig schoonmaken van een waterbed is belangrijk. Daarom geven wij onderstaand een korte uitleg hoe u een waterbed goed kunt onderhouden.

Waterbed onderhouden

De meeste waterbed eigenaren weten het wel, het regelmatig toevoegen van waterbed conditioner is erg belangrijk. Op deze manier worden schimmels, algen en bacteriën in uw waterbed voorkomen. Maar naast het gebruik van waterbed conditioners, heeft ook het oppervlak van het watermatras regelmatig onderhoudt nodig. Dit kunt u doen met een speciale waterbed vinylreiniger. De meeste waterbed vinylreinigers kunnen direct op het vinyl worden aangebracht. Maar er zijn ook waterbed vinylreinigers die eerst met water of met een ander vloeistof gemengd moeten worden. Lees dus altijd eerst de gebruiksaanwijzing!

Waterbed tempratuur

Wil u een waterbed reparatie voorkomen? Ook de waterbed tempratuur is dan van belang! Het vinyl van een waterbed moet namelijk een tempratuur van 25 °C hebben om zijn flexibiliteit te behouden. Indien het waterbed kouder wordt dan 25 °C, kan het vinyl hard worden. Wanneer u er dan weer op gaat liggen en het vinyl warm wordt, bestaat de kans op een plooi in het vinyl. Dit kan weer leiden tot een lekkage in het waterbed. Zorg er daarom voor dat het waterbed altijd een minimum temperatuur heeft van 25 °C.

Waterbed repareren en een waterbed reparatie voorkomen

Zo, u weet nu hoe u een waterbed kunt repareren en hoe u een waterbed reparatie kunt voorkomen. Heeft u nog verdere vragen over het repareren van een waterbed? Neem dan contact op met één van onze waterbed specialisten.