Hulp nodig? Wij staan voor u klaar +31 85 - 001 40 50 of Whatsapp ons

  • Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Alle maten één Megadeal prijs*
  • Gratis retourneren*
  • 150 dagen proefslapen*
Swipe to the left

Wat kost een waterbed aan stroom?

Wat kost een waterbed aan stroom?
By Jaap Huisman 3 years ago 15466 keer bekeken No comments

Het stroomverbruik van een waterbed is een belangrijke overweging bij de aanschaf van een waterbed. Waterbedden worden vaak gezien als grote energieverbruikers. Maar is dit waar? In de praktijk valt het energieverbruik van een waterbed wel mee. Zeker de nieuwste softside waterbedden in combinatie met hoogwaardige waterbedverwarming systemen zijn zeer zuinig in het verbruiken van stroom.

Bekijk hieronder wat een waterbed aan stroom kost en wat invloed heeft op het energieverbruik van een waterbed. Daarnaast volgt er nog een goede tip om geld te besparen!

Waterbed afmeting

De afmeting van een waterbed is van grote invloed op het stroomverbruik. Zo verbruikt een 1-persoons waterbed van 100x200 cm. vanzelfsprekend veel minder energie dan een waterbed met een afmeting van 200x200 cm. Verder is het bij een tweepersoons duo waterbed vaak sprake van 2 gescheiden watermatrassen met elk een verwarmingselement. Het te verwarmen oppervlak en inhoud zal groter zijn en meer energie vergen.

Hardside of softside waterbed kopen?

Tegenwoordig zijn softside waterbedden zeer populair. Een softside waterbed is voorzien van een schuimrand. Deze schuimrand kent enkele voordelen ten opzichte van een waterbed zonder schuimrand. Een hardside waterbed heeft geen schuimrand. Bij dit type waterbed ligt het watermatras in het ledikant.

Wanneer u primair kijkt naar het energieverbruik dan adviseren wij altijd om te kiezen voor een softside waterbed. Het grote voordeel is dat de schuimrand rondom uw waterbed isoleert. Wanneer u dit combineert met een schuimlaag onder het watermatras dan wordt een optimale isolatie verkregen. De temperatuur van uw waterbed blijft zeer constant en deze kan verwarmd worden met minder energie.

De verschillen in energielasten tussen een mono watermatras en een duo watermatras

Een mono watermatras is een enkel watermatras en een duo watermatras zijn 2 losse watermatrassen, met daartussen een thermo scheidingswand. Een mono watermatras van een identiek formaat zal in principe iets zuiniger zijn qua stroomverbruik. Duo watermatrassen worden namelijk verwarmd met 2 verwarmingselementen.

Wat is de beste temperatuur voor mijn waterbed?

Het energieverbruik van een waterbed stijgt evenredig met de ingestelde watertemperatuur. Veel klanten denken dat om energie te besparen, de waterbed temperatuur overdag lager ingesteld kan worden. Dit is echter niet het geval. Belangrijk is om de temperatuur van je waterbed overdag en ‘s nachts constant te houden. Dit voorkomt dat het waterbedverwarming ‘te hard’ moet werken en zo onnodig energie verbruikt. De meest ideale en beste waterbed temperatuur ligt rond de 27 °C. En de winter een graadje hoger en in de zomer een graadje lager.

Maakt de temperatuur in mijn slaapkamer uit voor het energieverbruik?

In de winter zal de slaapkamertemperatuur vaak lager zijn dan in de zomer. Dit heeft ook invloed op het energieverbruik van een waterbed. Bij een lagere temperatuur zal de waterbedverwarming vaker het bed gaan verwarmen. De energiekosten zullen dan ook in de winter iets hoger liggen. Aan de andere kant draagt het in de winter ook iets bij aan het verwarmen van de slaapkamer.

Waaraan moet een energiezuinige waterbedverwarming voldoen?

Alle waterbedverwarmingen in ons assortiment zijn zeer energiezuinig. In principe vindt de verwarming altijd daar plaats waar nodig, namelijk aan de bovenzijde van het element. Verder is bijvoorbeeld de grootte van het element van invloed op de prestaties. Carbon waterbedverwarming heeft bijvoorbeeld een groot oppervlak en kan hierdoor extra efficiënt uw waterbed verwarmen. Een nadeel is alleen dat de prijs iets hoger is.

Tip: heeft u een ouderwetse waterbedverwarming? Koop dan een nieuwe energiezuinige waterbedverwarming. Hierdoor kunt u op jaar basis veel geld besparen!

wat kost een waterbed aan stroom"

Wat kost een waterbed aan stroom?

Het verbruik van een waterbed ligt tussen de 350 kWh en 1250 kWh. Uitgaande van gemiddeld 22 cent per kWh bedragen de kosten tussen de €77,- en de €275,- per jaar. Deze kosten verschillen per waterbed afmeting, type waterbed en type waterbed verwarming. Ook de ingestelde temperatuur en temperatuur van de slaapkamer zijn van invloed op de stroomkosten.

Weegt het stroomverbruik van een waterbed op tegen de voordelen?

Moderne waterbedden hebben een relatief laag stroomverbruik. De kosten voor het verwarmen liggen tussen €77,- en de €275,- per jaar. Relatief zijn de kosten laag. De voordelen van een waterbed zoals het goede slaapcomfort en de optimale slaaphouding maken een waterbed een goed alternatief voor een ‘gewoon bed’. Verder is een waterbed ook uitermate geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Dit omdat er geen mijten in het matras kunnen nestelen. Het is dus ook een zeer hygiënisch bed.