Uit welke watermatrassen kunt u kiezen?

Denkt u erover om een waterbed te kopen? Dan kunt u kiezen uit verschillende soorten watermatrassen. Belangrijk dus om te weten waar u allemaal uit kunt kiezen. Maar ook om helder te hebben wat de voor- en nadelen zijn van al deze watermatrassen. Wanneer u bijvoorbeeld wat zwaarder bent, dan kunt u bepaalde soorten watermatrassen beter niet kiezen voor uw waterbed. In deze blog zetten we alle soorten watermatrassen even op een rij. Zo kunt u straks goed voorbereid naar de winkel.
Hardside watermatras
Bij een hardside waterbed ligt de watermatras in een ledikant. De druk in het watermatras wordt daarbij opgevangen door de zijkanten van de ombouw. Door deze ombouw beweegt de watermatras wel iets meer. Wanneer u zich omdraait, dan voelt u de golven in het water wat meer dan bij een softside watermatras.
De hardside watermatrassen worden tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar aangeschaft om een oude hardside watermatras te vervangen.
Softside watermatras
Een softside watermatras heeft geen ombouw maar een schuimrand die schuin afloopt. Zo kunt u eenvoudig in- en uitstappen. Deze watermatras heeft dus geen harde ombouw, maar een rand van stevig polyetherschuim. Dit zorgt voor een stevige en stabiele matras. Het zachte schuimmateriaal dempt ook de golven in het water. Zo ervaart u minder beweging wanneer u zich omdraait.
Door de schuimlaag verbruikt de softside watermatras minder stroom. Ook kunt u dit type watermatras in uw bestaande ledikant inbouwen. Omdat dit watermatras geen ombouw heeft, is het eenvoudiger om dit type waterbed op te maken. De standaardmaat voor het softsidewatermatras is 180x200. Maar er zijn ook watermatrassen in 160 of 200 breed en in een lengte van 210 of 220.
Wanneer u een hoog lichaamsgewicht heeft, dan is het belangrijk om de watermatras goed te laten stabiliseren. Soms zweten mensen met een hoog gewicht ook meer. Een watermatras is wat warmer en houdt warmte ook meer vast. Dat komt omdat het van vinyl is gemaakt. Wanneer u veel zweet, dan is het belangrijk om het waterbed eerst goed uit te testen.
Duosysteem
Een duosysteem bestaat uit twee losse watermatrassen. Deze kunnen elk apart worden ingesteld op uw persoonlijke wensen. Denk daarbij aan de hardheid van de matras, de stabilisatie en temperatuur. Deze watermatras wordt met een tweepersoons hoeslaken opgemaakt. De naad tussen beide matrassen is nauwelijks voelbaar.
Gaat u een watermatras kopen en is er een groot verschil in het lichaamsgewicht tussen u en uw partner? Van meer dan 50 kilo? Of heeft u allebei zeer verschillende voorkeuren en slaapgedrag? Dan kan een duo watermatras een goede keuze zijn.
Lichtgewicht watermatras
De hard- en softside watermatrassen bevatten veel water en zijn dus flink zwaar. Daardoor zijn ze lastiger te verplaatsen. Om die reden worden er tegenwoordig ook lichtgewicht watermatrassen aangeboden. Deze bevatten maar 200 liter water.
De lichtgewicht watermatrassen kunt u op elk type bedbodem plaatsen door het lagere gewicht. Een goede optie dus wanneer u uw huidige bed graag wilt houden. Ook verbruikt deze watermatras minder energie. Doordat de matras veel lichter en dunner is, kan deze watermatras soms wel wat gaan doorzakken.